ТРАДИЦИОННА ЙОГА

Оздравителен център Веда, Варна

Йога ни заобикаля значително дълго време, повече позната ни в съвременният си стил, неуморно придобиваща много и различни форми. Многобройни са и системите и идеологиите за реализиране. Понастоящем, в търсене на подходяща за нас практика и вникване в есенцията на Йога, неведнъж се сблъскваме с голяма доза объркване. Някои споделят че практиката е или твърде бърза и припряна, или пък мудна и скучна, и целият този хаос често ни принуждава да се откажем. Как да изберем практика подходяща за нас? Как Йога се променя заедно с променящото се общество? Ако Йога е обстоятелство продължаващо да се модифицира с времето и реагиращо на човешките действия и идеи, то тогава каква йога бихте искали за себе си?

Едно е сигурно - всички ние имаме нужда да се отпуснем, да отдъхнем, и да подарим спокойствие на ума. 

Сама по себе си, Йога е древна наука водеща до опознаване на човешката същност и култивиране на първоначалното, чисто съзнание. Йога най-напред ни носи усещане за свобода на тялото, а в последствие, редовната практика ни дарява и с едно прекрасно чувство на лична свобода. Цялостната релаксация позволява на собственото ни 'Аз' да остане със себе си, да бъде себе си. Това е, което отличава Традиционната тантра Йога от всички останали школи.


 "Фактът, че сте тук, не е инцидент. Инциденти във Вселената не съществуват"- Shri Bhagavan Shanmukha


Неизбежни са и ползите за физическото ни тяло. Редовната йога практика спомага за предотвратяване неприятните ефекти от заседяването или стоенето изправен за дълги периоди от време. Йога помага и за увеличаване гъвкавостта и силата, което може да помогне за противодействие на състояния свързани с нарушен лимфен дренаж и появата на лимфедем, както и различни опорно-двигателни нарушения. 

В допълнение към мануалната техника за борба с лимфедем известна като мануален лимфен дренаж, терапевтичният ни опит горещо препоръчва и йога практиката. Лимфната система разчита на движенията на тялото, за правилна лимфна циркулация. Дълбокото диафрагмално дишане и простите повтарящи се движения на ръцете, врата, торса и бедрата, които участват в много разновидности на йога, спомагат оптималният лимфоток.  Диафрагмата има специална връзка с движението на лимфата. При здрава диафрагма, с добре поддържана мускулатура и замяна на лекото, повърхностно дишане с диафрагмено дишане, веднага се наблюдава процес, подобен на всмукване и изтласкване на лимфата от долните крайници, нагоре по лимфните потоци.
Тъй като лимфната система бива провокирана всеки път в който тялото или умът са подложени на стрес, то редовното практикуване и на по-дълбока  релаксация има изключително положително въздействие върху нея и може да намали честотата на лимфедемните патологии.

Ако обмисляте да започнете йога практика било то за профилактика или лечение на лимфедем, добра идея би било да работите със сертифициран терапевт по лимфедем.


Накратко за Традиционната Тантра йога

Традиционната Йога възприема организма като нещо много повече от "просто мускули и кости", и възпитава асани базирани на фината ни енергийна система, ръководейки ни чрез нашето интуитивно усещане за практиката. Не ни учи да насилваме, натискаме, изкривяваме или стресираме системата и тялото във акробатични пози, но чрез релаксация и отпускане да намерим най-удобната за нас позиция. Традиционната Йога е уникална в похвата си и āсаните са подходящи за хора с всякакъв тип телосложение, със или  без опит. Същественото в практиката е освобождаването от състезателният характер и съревнованието, било то със себе си, или с останалите, както и възприемането на всеки ден и всеки клас като уникална и неповторима практика и възможност си да се отпуснем напълно и да прогресираме според собственото си темпо. Така, резултатите идват без измъчване и нараняване на тялото, и с редовна практика действително се наслаждаваме на ползите и в нашето ежедневие.

Сърцевината на традиционната Йога са Три-Доша балансиращи āсана серий, базирани на основни принципи на Аюрведа - фундаментални за разбиране на организма като цялостна единица. При практикуването на Три-Доша балансиращите āсана серий се фокусираме върху емоционалното, умствено, и физическо здраве по цялостен и съвършен начин.

Допълнително съчетаваме с Vyāyāma - серии за постурален баланс и естествено хармонизиране на костно-мускулната система, изключително подходящи при различни състояния свързани с опорно-двигателният апарат, особено в комбинация с Аюрведа масаж със стъпала и длани.

Седящите серии поддържат гъвкавостта ни, a Surya Namaskar (Поздрав към Слънцето) с 12 Áсани и мантра се практикува като традиционен ритуал. 

Попитайте нашият сертифициран йога инструктор Мария Илиева за редовните ни групови или индивидуални йога практики ТУК

Namaste

Все още не сте опитали Аюрведа Масаж със стъпала?

За да бъдем по-здрави и енергични, по-спокойни и релаксирани!

Освен, че е изключително приятен, този масаж е и от голямо значение за поддържането на добро здраве и освобождаване от токсини, лимфни отпадъци и всякакъв вид вредни вещества, същевременно подобрявайки еластичността на мускулните фибри и...

Натиснете тук за да научите повече...

Свържете се с нас за въпроси, записвания и актуална информация

Използвайте нашите телефони, мейл и контактна форма

Адрес

ул. Македония, 82-84, Варна
0886220599
mariya@vedahealthcare.bg

За бърз отговор, моля свържете се с нас от

Понеделник - Петък 09:30 - 18:30