Прогноза и превенция

ОЗДРАВИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ВЕДА, ВАРНА, СПЕЦИАЛИЗИРАН ЛИМФОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ

Прогнозата на заболяването до голяма степен зависи от навременността и адекватността на терапията. В повечето случаи при правилно лечение, отокът на крайниците се намалява до нормални размери.

Изключително важно е да се запомни, че еднократна процедура Мануален Лимфен Дренаж сама по себе си, без последващо бандажиране и специализирана рехабилитация, не води до трайно подобрение на състоянието. 

При наличие на вече изразен лимфедем, препоръчителният курс на лечение се състои от минимум десет последователни процедури ЦЯЛОСТНА ДЕКОНГЕСТИВНА ТЕРАПИЯ.

Хората, които са претърпели операция за отстраняване на лимфни възли, трябва да са особено внимателни при извършване на дейности, които оказват твърде голям натиск или натоварване върху засегнатият крайник или зона. Защитните мерки за избягване на наранявания и инфекции включват:


Поддържане на адекватна хигиена

-Почиствайте кожата на засегнатият крайник или зона ежедневно и нанасяйте лосион. Бъдете внимателни и при подсушаването

-Полагайте адекватна грижа за ноктите и избягвайте да режете кожичките

-Пазете се от порязвания, изгаряния или други травми, които да засегнат оточната област. Почиствайте евентуални наранявания със сапун и вода, след което нанасяйте антибактериален мехлем и стерилна превръзка

-Ако сте на открито, използвайте слънцезащитен крем, който е с поне 30 SPF

- Непременно избягвайте одрасквания и ухапвания. Използвайте предпазни средства против насекоми. При ухапване на засегнат крайник и последващо неправилно зарастване на раната може да доведе до развитие на Еризипел - т.нар. Червен вятър - остро инфекциозно заболяване на кожата с неприятни последствия


Поддържайте адекватно телесно тегло

-Придържайте се към добре балансирана диета с ниско съдържание на натрий

-Избирайте балансирани, пресни храни, сезонни плодове и зеленчуци, избягвайте прекомерна употреба на месо и млечни продукти. Откажете се от рафинираните храни

-Пийте много вода!!! Изключително важно за поддържане вискозитета на лимфата

-Упражненията обикновено подобряват лимфния поток и подсилват мускулите. Специалист по лимфедем може да ви покаже специфични упражнения, които ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно. Задължително избягвайте преумора


Вземане на предпазни мерки при извършване на ежедневните дейности

-Пазете пръстите си от убождане с игли и остри предмети

-Избягвайте енергични, повтарящи се движения със съпротива като търкане, дърпане или бутане със засегнатата ръка, или зона.

-Избягвайте слънчеви и всякакъв вид изгаряния.

-Използвайте електрическа самобръсначка или крем за депилация, но не и бръсначи и кола маска.

Носене на подходящо облекло

-Дръжте засегнатия крайник на високо. Това помага за спадането на отока и движението на лимфата. 

-Сменяйте често позицията на тялото си. Избягвайте да заемате една позиция дълго време. Не кръстосвайте крака докато седите. Изправената позиция на тялото подобрява лимфния отток.

-Не носете стегнати дрехи, които притискат тялото. Ако имате риск от развитие на лимфедем в областта на главата и шията, не носете блузи, които имат стегнато деколте или поло. Ако имате риск от развитие на лимфедем на крака, предпазвайте стъпалата си като носите винаги затворени, отпуснати обувки. Не носете стегнати колани и три четвърти чорапи. При риск от развитие на лимфедем на ръката, избягвайте носенето на тесни дрехи и бижута, които притискат ръката. Това може да предизвика задържане на течност и оток. 

-Пазете се от много горещо или много студено. Избягвайте сауна, парна и горещи бани, минерални басейни, както и слънчеви бани. Горещите душове да не продължават повече от 15 мин. Не поставяйте върху отока затоплящи компреси или лед. Не правете дълбоко тъканни масажи на засегнатите зони.

Важно е да знаете кога да потърсите медицинска помощ. Потърсете лекарска помощ ако имате симптоми на инфекция, повишена телесна температура (над 38°С), затопляне, зачервяване на кожата, болка. Не позволявайте да ви поставят инжекции, анестезии, ваксини на оточният крайник!

Научете още за поразителните ползи на Лимфният Дренаж за профилактика, красота и здраве

Мануалният лимфен дренаж е и чудесно средство за подмладяване и подобряване на лимфотока и циркулацията на цялото тяло, лице и деколте.

Мануалният Лимфен Дренаж (МЛД) е отлично терапевтично средство с многостранно въздействие. Със специфични ритмични движения и използване на лек натиск, по прецизен начин се стимулира потока на лимфната течност в тялото, било то профилактично, или поради увреда на лимфни структури, отстраняване на лимфни възли и др., насърчавайки нейното движение... 

Натиснете тук за още информация...

Свържете се с нас за въпроси и записване за консултация

Използвайте нашите телефони, мейл и контактна форма

Адрес

ул. Македония, 82-84, Варна
0886220599
mariya@vedahealthcare.bg

За бърз отговор, моля свържете се с нас от

Понеделник - Петък 09:30 - 18:30