Лимфедем - същност и видове

Оздравителен център Веда, Специализиран Лимфологичен Кабинет - Варна

При компрометиране на лимфната система, било то поради увреди на лимфните структури, или преобременяване с лимфна течност, се появява т.нар. лимфедем - оток в междутъканните пространства. Лимфедемът е хронично прогресиращо състояние при което се наблюдава прекомерно и продължително натрупване на богата на протеини екстрацелуларна и екстраваскуларна течност в междуклетъчното пространство на различни части в тялото. Лимфедемният оток е състояние различно от други видове отоци, които са естествена последица от различни травми и процеси на  мекотъканна регенерация. В случаите с нарушения на лимфната система обаче, нейните функции са значително засегнати, кето води до оформяне на лимфедем и последващо затрудняване процесите на тъканна регенерация. 

Най-общо, лимфедемът може да бъде класифициран като първичен и вторичен. Първичният, т.е. вследствие на вродени структурни аномалии на лимфната система най-често се проявява с раждането - вроден (болест на Milroy), но също може да се прояви и в по-късен етап. 

Друга класификация разделя отокът на Лимфостатичен (с наличие на течност богата на протеини, и наличие на проблем в лимфната система), и Динамичен (ниско съдържание на протеини и здрава лимфна система). Лимфостатичният лимфедем бива два вида: Функционален (обратим), и Органичен (необратим). 

И първичният, и вторичният лимфедем спадат към групата Органичен Лимфедем, който е контролируем, но необратим.

Вторичният лимфедем е най-честата форма на проява, свързан с увреждане на лимфните структури и последващото нарушение на лимфния отток на фона на провокиращи фактори: травми, оперативни интервенции, неопластични (онкологични) процеси в млечните жлези, тазовата и коремна област, възпалителни заболявания, съдови патологии.

Класификацията на лимфостазата включва изследване на два ключови критерия: етапа на развитие и естеството на неговото възникване. Именно тези показатели помагат да се проучи индивидуално проблемът на пациента, и да се избере висококачествено лечение. 

Има четири основни етапа, според които се характеризира хода на заболяването:

0  етап - нарушение в потока на лимфната система. Няма признаци или симптоми

I   етап - поява на лек, преминаващ оток. При натискане в областта остава вдлъбнатина

II  етап - поява на постоянен оток на крайниците който не преминава. Натискането върху областта вече не оставя вдлъбнатина. Могат да настъпят промени в кожата с белези и удебеляване

III етап - терминален стадий на заболяването с увеличаване на обема на болните части на тялото, наличие на фиброзни промени и елефантиаза

Причини за развитието на лимфедем:

Много фактори допринасят за развитието на болестта:

- тумори с различна етиология, като това е най-честата причина за появата на лимфедем, а именно след онкологични оперативни интервенции с отстраняване на лимфни възли- на гърда (мастектомия), матка (хистеректомия) при жените, простата при мъжете, както и ортопедични и съдови( венозни) оперативни интервенции

- заболявания на сърдечно-съдовата система, усложнени разширени вени на долните крайници, хронична венозна недостатъчност

- метаболитни нарушения, диабет, и други ендокринни патологии

- характерни особености в анатомията на лимфните съдове

- травми на крайниците (натъртвания, фрактури, луксации и сублуксации)


Лимфостаза възниква в резултат на "запушване" (блокаж) на лимфната система.

Най-често наблюдавани състояния на лимфостаза:

Лимфедем след мастектомия (частично или цялостно отстраняване на млечната жлеза при жените с цел лечение на рак на гърдата). Тези интервенции са съпътствани от отстраняване на лимфни възли в аксиларната област, с последващо нарушаване, забавяне и прекъсване на лимфния дренаж, и придружаваща радиационна онкология - лъчетерапия и химиотерапия, и хормонално лечение, които допълнително увреждат структурата и функцията на лимфната система, могат да доведат до белези и страствания, обструкция (запушване) на лимфните съдове, и увеличават риска от появата на лимфедем. Лимфедемът може да се появи месеци или години след лечението, като веднъж възникнало, състоянието става хронично и няма лечение. Често се наблюдават и постоперативна болка в областта на разреза, шията и раменния пояс, ограничена раменна подвижност, мускулна слабост, постурални нарушения, обща умора, емоционални, социални и психически прояви. Намалената двигателна активност и залежаването са фактори за евентуално развитие на венозен застой и увеличен риск от развитие и на дълбока венозна тромбоза и белодробни усложнения. Много е важно да се предприемат навременни мерки за предотвратяване появата на лимфедем и придружаващите го усложнения, както и да се намалят или облекчат симптомите. 


Мануалният лимфен дренаж като основен компонент при лечение на лимфедем задължително се съчетава със специализирана постоперативна рехабилитация - специфична двигателна програма, дихателни и дълбоко релаксиращи похвати.

Лимфедем след хирургични интервенции в малкия таз:

Хистеректомия (оперативна интервенция с цел отстраняване на матката или всички засегнати органи) и съпътстващото отстраняване на лимфни възли от таза и ингвиналната област, отново с придружаваща радиационна онкология - лъчетерапия и химиотерапия, и хормонално лечение, които допълнително увреждат структурата и функцията на лимфната система, могат да доведат до белези, фибрози, и значително увеличават риска от появата на лимфедем. 


В следствие лечение на тумори засягащи уринарния тракт, пикочния мехур, бъбреците, простатата, тестисите или пениса, отново свързани с премахване на много на брой лимфни възли от ингвиналната област, корема и таза, както и с радиационна онкология. 

Ръководните принципи за постоперативна рехабилитация и превенция или лечение на лимфедемни състояния описани в раздела 'Лимфедем след мастектомия', след съответната модификация се прилагат за превенция и контрол на състояния развиващи се при карциноми в областта на трупа и долните крайници, таза и коремната област, с придружаващото ги отстраняване на ингвинални лимфни възли.


В някои случаи се наблюдава лимфедем в областта на главата и шията - в следствие лицево-челюстни хирургични и стоматологични интервенции, травми, пластични и козметични операции, ревматоидни и артритни състояния и др. 


Ако имате съмнения или вече страдате от лимфедем, не отлагайте и потърсете помощ. Последствията от ненавременна профилактика и лечение на лимфостаза са необратими! 

За повече информация вижте...

Тук ще Ви запознаем с факторите за развитието и лечението на лимфедем.

Много фактори допринасят за развитието на болестта. Нека се запознаем с основните причини за... 

Натиснете тук за още информация

Лечението на лимфостазата е комплексна задача, включваща комбинация от специфични консервативни техники. Основните цели на лечението на лимфедем са...

Натиснете тук за още информация

Мануалният Лимфен Дренаж (МЛД) е отлично терапевтично средство с многостранно въздействие. Наред с всичките си медицински предписания, МЛД  има и някои поразителни ползи за красотата. Освен че помага за поддържане на чиста и сияйна кожа...

Натиснете тук за повече информация...

Свържете се с нас за въпроси и записване за консултация

Използвайте нашите телефони, мейл и контактна форма

Адрес

ул. Македония, 82-84, Варна
0886220599
mariya@vedahealthcare.bg

За бърз отговор, моля свържете се с нас от

Понеделник - Петък 09:30 - 18:30