Лимфедем или Липедем

Оздравителен център Веда, Специализиран Лимфологичен Кабинет - Варна

Наред с лимфните нарушения съществува още едно хронично състояние свързано с прогресивно натрупване на мазнини в тъканта точно под кожата - липедем. Липедемът е често неразпознато и неправилно диагностицирано като лимфедем нарушение в мастната тъкан на крайниците и бедрата (но може да засегне и ръцете), засягащо основно жените. Лимфедемът обаче представлява оток със задържане на богата на протеини течност, докато липедемът е разстройство на мастната обмяна. Обикновено настъпва с хормонални промени по време на пубертет, бременност или менопауза. Липедемът може най-добре да се опише като симетрично уголемяване на крайниците, съчетано с мекота на тъканите, чувство на тежест в краката, чувствителност при допир, онкостатичен оток, кожни промени и предразполагане към лесно натъртване. Натискът с палец не оставя вдлъбнатина. Пациентите които страдат от липедем имат мека, наподобяваща гума кожа, и в по-късен етап се наблюдава евентуална поява на подкожни мастни бучки (възли). Тъй като липедемът се противопоставя на диетата и упражненията, това може да доведе до ранно обездвижване и психосоциален стрес. 
Разграничаването на липедема от затлъстяването е трудна задача, тъй като двете състояния често се срещат заедно, а понякога и с придружаващ лимфедем. До момента не е установена кардинална терапия в борбата с липедемните състояния и първопричината им, тъй като точната етиология на разстройството все още не е изяснена. Деконгестивната физикална терапия е основното консервативно лечение, което обикновено е необходимо през целия живот. 

Нучете още за Цялостната Деконгестивна Терапия и лечение на лимфедем и лимфостаза

Основният, и до момента доказано най-ефективен метод за лечение на лимфостаза

Насърчавайки лимфотока, мануалният лимфен дренаж спомага за изтеглянето на лимфната течност от оточните зони - най-често крайниците, като от изключително значение е да се...

Натиснете тук за повече информация...

Свържете се с нас за въпроси и записване за консултация

Използвайте нашите телефони, мейл и контактна форма

Адрес

ул. Македония, 82-84, Варна
0886220599
mariya@vedahealthcare.bg

За бърз отговор, моля свържете се с нас от

Понеделник - Петък 09:30 - 18:30