Дълбоко дишане и релаксиращи похвати

Дълбокото дишане е неизменен компонент от двигателната програма при лечение на пациенти с лимфедем. Съчетано с подходящи упражнения, то е необходим фактор за подобряване на лимфния дренаж. Предполага се, че ефективното включване на коремно-диафрагмалното дишане спомага за движението на лимфната течност. За оптимален терапевтичен ефект, прогресивните лечебни упражнения с общ релаксиращ характер, трябва да бъдат неизменна част от цялостната рехабилитационна стратегия. 

В допълнение към мануалната техника за борба с лимфедем известна като мануален лимфен дренаж, терапевтичният ни опит горещо препоръчва и йога практиката. Нежните и внимателни йога пози спомагат за подобряване на гъвкавостта, мускулната сила и издръжливост, както и за поддържане на оптимална лимфна циркулация в тялото и противодействие на лимфедема, стига йога да се практикува бавно и внимателно. Лимфната система разчита именно на движенията на тялото, за правилна лимфна циркулация. Дълбокото диафрагмално дишане и простите повтарящи се движения на ръцете, врата, торса и бедрата, които участват в много разновидности на йога, спомагат оптималният лимфоток. Тъй като лимфната система бива провокирана всеки път, в който тялото или умa са подложени на стрес, то редовното практикуване и на по-дълбока  релаксация има изключително положително въздействие върху нея и може да намали честотата на лимфедемните патологии. Също, редовната йога практика спомага за предотвратяване неприятните ефекти от заседяването и стоенето изправен за дълги периоди от време, подобрява кардио-васкуларните функции и кардио-респираторния капацитет, и стимулират лимфния дренаж.

Ако обмисляте да започнете йога практика било то за профилактика, или лечение на лимфедем, добра идея би било да работите със сертифициран терапевт по лимфедем.


Важно е да запомним, че дори и в най-напредналите стадии на лимфедем, на пациента може и трябва да му се помогне!

За повече информация и записвания:   0886 220 599 Мария - сертифициран йога преподавател и медицински специалист Мануален Лимфен Дренаж и Цялостна Деконгестивна Терапия