Лечение на лимфедем и лимфостаза

Оздравителен център Веда, Специализиран Лимфологичен Кабинет - Варна

Лечението на лимфедем и лимфостаза е комплексна задача, включваща комбинация от специфични техники, като сновни цели на лечението са подобряване на оттичането на лимфа през повърхностните лимфни съдове, намаляване на отока, обезболяване и нормализиране трофиката на тъканите в засегнатата област, отпускане на скелетната мускулатура и предотвратяване развитието на усложнения. 

Ранното лечение помага за предотвратяване на сериозни усложнения които могат да доведат дори и до трайни увреждания. 

Основният, и до момента доказано най-ефективен метод за лечение на лимфостаза е прилагането на Комплексна Деконгестивна Терапия (CDT) която включва:

- Мануален Лимфен Дренаж

- Многослоен компресивен бандаж

- Специализирана кинезитерапия/рехабилитация

- Грижа за състоянието на кожата и ноктите

За съжаление, поради тежестта на заболяването лимфедем, липсата на информация и обучени специалисти в областта, в отчаянието си пациента лесно се доверява и подлага на откъслечни манипулации, надявайки се на подобрение.
Изключително важно е да се знае, че еднократна процедура Мануален Лимфен Дренаж сама по себе си, без последващо бандажиране и специализирана рехабилитация, не води до трайно подобрение на състоянието.

При наличие на вече изразен лимфедем, препоръчителният курс на лечение се състои от минимум десет последователни процедури ЦЯЛОСТНА ДЕКОНГЕСТИВНА ТЕРАПИЯ, последваща грижа и следене на състоянието на крайника, носене на подходящ компресивен трикотаж, който задължително се избира и изработва по взетите измервания на обиколката на кайника след проведената терапия, за което се грижи и ви насочва вашият терапевт.
След приключване на основният терапевтичен курс, и постигане на оптимален резултат, се препоръчва периодично провеждане на профилактични еднократни процедури за поддържане обема на крайника, и цялостно здраве на тъканите и съдовата система. 

Тази терапия се извършва изключително и само от лицензирани специалисти със специализирано образование и подготовка.

Добиващият популярност апаратен метод,  т.нар. пресотерапия, и погрешно наричан лимфен дренаж, използван самостоятелно без останалите компоненти от Комплексната Деконгестивна Терапия (CPDT) може да влоши състоянието на пациента, което за съжаление се наблюдава често. Въздушната компресия единствено избутва лимфната течност напред, което често усложнява отока!

Следващите редове ще ви запознаят с основните компоненти и акценти на терапията:

Комбинирана Деконгестивна Терапия

Мануален Лимфен Дренаж - представлява специфичен мануален метод, наподобяващ лек масаж, който стимулира движението на лимфата повлиявайки повърхностният слой лимфни съдове, където протича 70% от лимфата в тялото. Изключително приятен, безболезнен и благотворен както за лимфната, така и за нервната, имунната система, мускулите и фасцията. Насърчавайки лимфотока, мануалният лимфен дренаж спомага за изтеглянето на лимфната течност от оточните зони - най-често крайниците, като от изключително значение е да се изпълни правилно от обучен специалист, тъй като движенията са специфични, в определена последователност, и се различават от останалите масажни техники, и е задължително те да бъдат съобразени с хода на лимфните съдове и посоката им на дрениране. 

Бандажиране - непосредствено след извършване на мануален лимфен дренаж следва задължително поставяне на специфична многослойна компресивна превръзка със специален набор ниско-еластични бинтове, с цел поддържане на значителна компресия в активна фаза и по време на извършване на различни дейности със засегнатият крайник.  След постигане на стабилен терапевтичен резултат, бандажирането може да се замести с компресивен ръкав/чорап, който се сваля през нощта.

Специализирана рехабилитация - подходящите лечебни упражнения са от изключителна важност в комплексното лечение на лимфедемни състояния. Препоръчителна е работа със специалист в областта на физио и кинезитерапията поради спецификата на състоянието, и за предпазване от усложнения. Ще ви бъдат представени специфични упражнения за гъвкавост и укрепване, предназначени да подобрят лимфния поток, както и дихателни и аеробни упражнения  които спомогнат лимфната резорбция и подобряват придвижването на лимфната течност по лимфните съдове за контролиране на лимфедема.

Грижа за кожата -наличието на лимфедем предлазполага пациентите към по-чести и лесни за развитие кожни увреди,  може да увеличи риска от инфекция и да забави зарастването на получени рани. Ето защо е важно засегнатата област да се поддържа чиста, хидратирана и здрава. Кожата трябва да се маже всеки ден с овлажняващ продукт и да се предпазва от напукване, бактериални и гъбични инфекции.

Последваща грижа

Компресивен трикотаж - след приключване на интензивният курс на лечение и преминаване към втората му фаза, въздействието на ниско-еластичната многослойна превръзка се заменя с ежедневно носене на специален компресивен чорап или ръкав. Специалният компресивен трикотаж е изключително важен за поддържане обема на крайника през деня , придавайки по-добър козметичен външен вид и комфорт при носене на ежедневни дрехи. Съществуват и специални компресионни облекла за пациенти с лимфедем в областта на трупа, гениталната област, лицето. Вашият терапевт ще ви съветва и насочи в избора на най-подходящото за индивидуалното състояние компресивно облекло и необходимата компресия.

Много е важно да се запомни, че продаваните масово флебологични (т.нар. венозни) чорапи, както и всички подобни безшевни компресивни облекла със кръгова оплетка подобна на дамски чорапогащник, не са най-добрият избор за пациенти с лимфедем. Кръговата оплетка има свойството да се разтяга много повече на местата с по-голям диаметър, което от своя страна води до намаляване на компресията в тази област, което е в противоречие с търсеният ефект при лимфедемните патологии, както и пречи на кожата да диша, и често е свързан с дискомфорт при продължително носене.

Подходящите лимфологични компресивни облекла се изработват по размер на клиента, със шев и плоскотъкана оплетка, която осигурява еднаква постоянна компресия по хода на целият крайник, поддържайки обема на крайника и позволяваща на кожата да диша. 

Компресивният трикотаж се избира заедно с вашият терапевт, единствено след приключване на деконгестивната терапия и максимално намаляване на обема на крайника, след взeмане на точни размери. 

Много промени в начина на живот могат да повлияят на лимфния потенциал. За нас е важно вашите нужди и въпроси да бъдат разгледани индивидуално и всеки пациент да получи нужите знания и умения, които да оптимизират по-нататъшната грижа за състоянието. По време на програмата за рехабилитация ние ще ви обучаваме, така че да можете компетентно да посрещате вашите конкретни нужди и във домашни условия. 

Добре балансираната диета и контролирането на телесното тегло е важна част от лечението, както за предотвратяване на усложненията, така и за запазване на постигнатите резултати. Тези мерки са необходими и при лечението на лимфостаза след мастектомия, хистеректомия и др. онкологични процеси.

Апаратният метод за лимфен дренаж използван самостоятелно без останалите компоненти от Комплексната Деконгестивна Терапия (CPDT) може да влоши състоянието на пациента, което за съжаление се наблюдава често. Въздушната компресия единствено избутва лимфната течност напред, което често усложнява отока!

Допълнителни методи за лечение

Медикаментозно лечение – Важно е да се знае, че лимфедемът не се лекува медикаментозно, т.е. не съществуват медикаменти, които да повлияят положително отока. Често като терапия се назначава прием на венотоници  и диуретици, но медикаменти, които увеличават диурезата, не се препоръчват при пациенти с лимфен оток, защото те не повлияват обратния транспорт на протеини, а дори го забавят, тъй като обезводняването на интерстициума води до повишена гъстота на плазмените протеини и ускорена пролиферация на съединителната тъкан – фиброзиране. Единственото адекватно лечение остава мануалната терапия. 

Хирургично лечение -прибягването към хирургично лечение се налага, когато няма ефективност от консервативното лечение или въобще не е провеждано такова, а отокът прогресивно нараства. Липосукцията, лимфо – венуларните анастомози и дерматолипектомия са основните хирургични методи, чиято резултатност е с променлив успех. Те се извършват  с цел подобряване на лимфния дренаж в засегнатия от лимфедем участък. Проблемът е, че те все още не са с доказан ефект и са необходими повече проучвания, които да докажат неуспорими положителни резултати от подобен тип хирургични интервенции.

Лимфатичен кинезиотейпинг – в допълнение към МЛД с положителен и подпомагащ ефект, върху кожата на пациента в желания участък се залепва памучна лента за продължителен период. Благодарение на специфичната техника на залепване и еластичността на лентата, се постига повдигане на кожата и отваряне на пространство за ускорено отстраняване на натрупаната лимфна течност.

Лимфтейпингът трябва да се прилага само от сертифицирани специалисти, защото мястото и посоката на залепване са много специфични за всеки индивидуален случай, а некоректно поставена лепенка може да доведе до усложняване на състоянието на отока!


 Апаратен лимфен дренаж(пресотерапия)  - Пресотерапията не е компонент на конвенционалния CDT. Пресотерапията може да се използва като допълнение към CDT, но не бива да се включва като единствен терапевтичен избор.

Пресотерапията включва поставяне на лимфедематозния крайник в многоклетъчен надуваем уред, който е прикрепен към въздушна компресионна помпа. Последователното надуване и дефлация на клетките създава дистална до проксимална компресионна вълна - което е в противоречие с основният принцип на мануалният лимфен дренаж, а именно първоначалното обработване на трупа и най-близките до тялото структури и отварянето на алтернативни пътища, по които да премине водния компонент на лимфата и интерстициалната течност от засегнатата територия. Това е и основният недостатък на този метод. Както знаем, онкологичните хирургични интервенции са съпроводени с дисекция на значителен брой лимфни възли - основна предпоставка за блокажа на оттичане на лимфната течност. Оттук и рискът от причиняване на оток в съседни зони на третираните области (M.Boris et al., 1998). Пресотерапията може да намали капилярната филтрация, като по този начин намалява образуването на лимфа. Пресотерапията не ускорява връщането на лимфата и не подобрява отстраняването на излишния протеинов компонент на лимфната течност. Потенциалните усложнения на пресотерапията включват изместване на отока в проксималния крайник, в съседство с трупа, и / или гениталиите. Над проксималния край на помпата може да се развие фибросклеротичен пръстен, допълнително възпрепятстващ лимфния поток. 

За повече информация вижте...

Тук ще се запознаете с някои допълнителни компоненти от двигателната програма при лечение на пациенти с лимфедем

Дълбокото дишане е неизменен компонент от двигателната програма при лечение на пациенти с лимфедем. Съчетано с подходящи упражнения, то е необходим фактор за подобряване на лимфния дренаж...

Натиснете тук за още информация...

Āюрведа масаж със стъпала и/или длани (Āyurvedic Walking Massage) - работи чрез активиране на специфични акупресурни точки и меридиани. Прилагайки прецизен натиск със стъпала и/или длани позволява на...

Натиснете тук за още информация...

Мануалният Лимфен Дренаж (МЛД) е отлично терапевтично средство с многостранно въздействие. Наред с всичките си медицински предписания, МЛД  има и някои поразителни ползи за красотата...

Натиснете тук за още информация...

Подходящите лечебни упражнения са от изключителна важност в комплексното лечение на лимфедемни състояния, и други свързани с опорно-двигателният апарат и вътрешните органи състояния. Препоръчителна е работа със специалист в областта...

Натиснете тук за още информация...

Получете повече информация като се свържете с нас

За записвания, информация и контакт с нас използвайте детайлите тук

Адрес

ул. Македония, 82-84, Варна
0886220599
mariya@vedahealthcare.bg

За бърз отговор, моля свържете се с нас от

Понеделник - Петък 09:30 - 18:30