Какво не знаем за лимфната система и тези неприятни отоци!

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
ное 08, 2020

Представете си, че се намирате в огромен и непознат за вас град, движите се с автомобил, трафика е засилен. Разполагате с указания за посоката на движение, имате устройство или карта които ви напътстват, Вие най-вероятно се движите плавно и безпроблемно. Сега си представете че изведнъж губите връзка с устройството, нямате карта, и попадате в задръстване. Затварят главни платна пред вас, зад вас се струпват безброй автомобили, придвижването изведнъж става невъзможно. Вие не познавате града и нямате информация за алтернативни пътища.

Именно това се случва при блокаж на лимфната система. Отстраняването на лимфни възли можем да оприличим на затворен път, от където преминаването на лимфа става невъзможно, при това перманентно, тъй като се затварят пътищата на лимфотока към по-горните структури на тялото. Това съпътства най-често онкологичните операции на гърда или малък таз, където е витално отстраняването на лимфни възли за да се презастраховаме от по-нататъшно метастазиране. При травми и различни хирургични интервенции, било то козметични, пластики, липосукции, наранявания, фрактури, лъчетерапия, химиотерапия и др., бихме наблюдавали подобно явление, тъй като лимфните капиляри са изключително фини структури, и лесно могат да бъдат поразени, с последващо нарушение на лимфната функция. Това са и основните причини за развитието на вторичен лимфедем.

Сега разбираме защо е от изключителна важност навременната профилактика и лечение, и задължителна консултация със специалист в областта на деконгестивната терапия. Мануалният лимфен дренаж е отлично средство за профилактика и лечение на лимфостаза, като от изключителна важност е тази терапия да се извършва изключително и само от лицензирани специалисти със специализирано образование и подготовка. Тук, мануалното насочване на лимфата по алтернативни пътища към други здрави структури в тялото можем да оприличим на алтернативен път за Вашият автомобил, възвръщане на указанията за движение, и плавно излизане от неприятното задръстване в което сте попаднали.

При вече ясно изразен вторичен лимфедем, задължително се прилага Цялостна Деконгестивна Терапия като основен курс на лечение, включваща Мануален Лимфен Дренаж , последван от поставяне на специална ниско-еластична компресивна превръзка - бандаж, без която самата дренажна манипулация се обезсмисля напълно. Допълнително на пациента се предоставят и специфични упражнения - специализирана рехабилитация при лимфедемни състояния, както и една адекватна грижа за кожата за предотвратяване на инфекции.

Важно! Нововъведените апаратни методи за лимфен дренаж използвани самостоятелно без останалите компоненти от Комплексната Деконгестивна Терапия (CPDT) може да влоши състоянието на пациента, което за съжаление се наблюдава често. Въздушната компресия единствено избутва лимфната течност напред, което често усложнява отока! Ако имате съмнения или вече страдате от лимфедем, не отлагайте и потърсете помощ. Последствията от ненавременна профилактика и лечение на лимфостаза са необратими! Обърнете се към нашият екип висококвалифицирани специалисти в борбата с лимфедем.

Запишете се за безплатна консултация и разберете повече в Оздравителен център Веда, Варна, Лимфологичен кабинет: 0886 220 599

Подобни публикации