Шуслерови соли при Лимфедем

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
сеп 01, 2021

Търсещият човек иска да получи отговор на въпросите си колкото може по-бързо. В началото нетърпението е най-голямо заради нерешените проблеми. Прибавяйки стресиращото ежедневие, желанието отговорите да бъдат възможно най-прости и ясни е разбираемо. Мнозина искат да получат отговор веднага, защото разглезени от техниката, са свикнали всичко да функционира много бързо. Във всекидневието също се изисква всичко да функционира гладко: домакинството, семейството, служителят, началникът, подчиненият, човекът. Така се е наложило мнението за един функциониращ материален живот, който на свой ред се очаква да протича механично. Тази нагласа се пренася и върху тялото. Хората очакват от него да функционира и да може да се поправя по същия начин и със същата бързина, както се поправя кола.

Въпреки че това желание е разбираемо, би било прекалено просто, особено имайки предвид уникалният начин по който сме създадени, и нашата сложна, но по рождение перфектно балансирана система. Животът не се дава на безценица. Непрекъснато трябва да се търсят нови, различни отговори на въпросите, които животът поставя пред всеки човек. До голяма степен това зависи от нивото, на което той се намира и с което се сблъсква в момента. От друга страна, зависи и от това колко задълбочено се отнася към въпросите на живота. А изчерпателен отговор получава онзи, който пита изчерпателно. Времето, което лекарят, консултантът или терапевтът посвещава на търсещият помощ, също показва колко сериозно го възприемат. Наистина не е възможно тежки и сериозни проблеми да се обсъдят за няколко минути, както за съжаление се случва прекалено често.

Но понякога дори на човека, свикнал да пита изчерпателно, му липсва търпение, защото някои проблеми го занимават много интензивно и му се струват неотложни. Търсещият помощ е изкушен да се улови за всяка сламка, включително за онази, която не е състояния да издържи тежестта му.

За да може здравето да бъде разработено като тема, за да могат да се преценят множеството различни терапевтични методи - както класически, така и алтернативни, трябва да е налице съответното разбиране на човека. Многобройните явления, на които човек е изложен и с които се конфронтира, трябва да се класифицират според тяхното значение и така да намерят мястото си. Освен това, за търсещия е много важно да знае на кое ниво или пласт от съществото си да търси “фабричните дефекти” като блокажи, конфликти, неприятности, усложнения, външен натиск, вътрешни принуди или всичко онова, което му пречи в живота. Дали на ниво тяло, чувства, енергия, съзнание, характер или дух. Такава ориентация е важна, за да се изясни в коя сфера да се предприеме съответната намеса и да се приложат съответните мерки. По този начин ефективно би могло да се разбере дали те ще постигнат траен ефект или само ще облекчат оплакванията. Отделните нива притежават известна собствена подвижност, така да се каже, свой собствен живот, но като цяло са съгласувани едно с друго и настроени така, че да работят във фин синхрон. При човека съществуват нарушения, възникнали изключително чрез блокажи във взаимния обмен на тези нива. Тогава е необходимо всички те да се приемат за еднакво ценни и никое от тях да не се разглежда като по-маловажно. Всички сфери в човешкото същество са ценни, дори само за това, че ги има.

Повече за отделните нива в подробности ще разгледаме във следващата ни статия от поредицата ‘Градивни елементи на здравето’.

И така, в следващите редове се постарахме да изложим ценни съвети от теорията на Др. Шуслер за минералните соли, свързани със спецификата на заболяването Лимфедем, и свързаните нарушения във функцията на лимфната система. Нека добавим и факта, че лечението и профилактиката на лимфедем и лимфостаза е комплексна задача, включваща комбинация от специфични техники като Мануален лимфен дренаж, Компресивна терапия и Рехабилитация, а самата шуслерова терапия, добре балансираната диета и контролирането на телесното тегло е важна част от лечението, както за предотвратяване на усложненията, така и за запазване на постигнатите резултати.

Вече знаем, че много болести възникват поради недостиг на минерални вещества (алкалоземни соли). С помощта на обоснованата от д-р Вилхелм Шуслер (1821-1898) биохимия тези заболявания често се повлияват благоприятно. Самият Шуслер работи с дванадесет основни соли, които по-късно се допълват с още дванадесет, а накрая и с нови три минерални съединения. Тези средства увеличават значително възможностите за лечение. Отдавна е установено, че складирането и усвояването на важните витамини не би било възможно без съответните минерални вещества. Хормоналният баланс също зависи от присъствието им в организма в достатъчно количество. Човешкото тяло се състои от около 60% вода. Всички клетки са обилно снабдени с вода под формата на междуклетъчна течност, като лимфата и кръвта се нуждаят от нея като най-важна съставка. Може да се каже, че минералните вещества със своите 6% съставляват доста внушителен дял от телесната маса. Например на човек с тегло 70 кг все пак се падат цели 4 кг минерални съединения. Нито един процес, промяна или постижение в организма не може да се осъществи без участието на минерали. Те са горивата и градивните материали, ръководещи гладкото протичане на всички процеси, както и осигуряващи формата и строежа на тялото. Шуслер нарича тези горива функционални средства. Ако не са налице достатъчни количества от тях, организма е принуден да премине на “тих режим”. Ако пък се стигне до по-голяма липса, отделните процеси в тялото стават невъзможни.

В случай на лимфедем (оток поради лимфен застой), който се появява често след онкологични заболявания с хирургична намеса и радиационна терапия, се препоръчва приема на шуслерови соли под формата на таблетки, както и крем-гел в комбинация. Лимфната течност е много богата на белтъчини, на фибри, и често е претоварена с киселини (протеините на практика са винаги киселини). Ето защо се препоръчва следната комбинация от соли:

  • Калциум флуоратум №1 - тъй като има опасност от втвърдяване, се прилага Ca Fl №1. Той отговаря за всички области, в които нещо се е разтегнало и не може да се събере, или се е свило (или втвърдило) и не може да се разтегне. Приемат се по 5 табл. дневно вечер.

  • Калциум фосфорикум №2 - това е минералното вещество, с което организмът регулира протеиновия баланс (вътре и извънклетъчно). При дефицит белтъкът не се преработва и протеиновите люспи се задържат в тялото, което може да доведе до силно увеличаване на теглото. Приемат се по 5 табл. дневно сутрин.

  • Калиум хлоратум №4 - важно активно вещество за жлезите, елиминира химическите токсини. Подходящо средство при втория стадий на дадена болест, когато съществува опасност тя да се установи трайно в тялото, особено когато това се характеризира с меки подувания. Те възникват, защото организмът трябва да поддържа в разтвор натрупаните токсини и болестотворни вещества. Това е междинен стадий. Организмът иска да отдели веществата, но не е в състояние поради дефицита на съответните соли. Приемат се по 5 табл. дневно следобед.

  • Натриум фосфорикум №9 - регулира киселинния баланс в целия организъм, регулира мастната обмяна, регулира меките отоци на лимфните жлези, преди да бъдат втвърдени. Тъй като лимфната течност е алкална, богата на белтъчини, ролята и е да снабдява тъканите с хранителни вещества и да премахва негодните за употреба субстанции. Лимфата има силно изразена защитна функция. В човешкия организъм за едно денонощие се образува около два литра лимфа. Ако лимфните съдове като отточна и филтрираща система са претоварени с киселинни отлагания, вените не могат да поемат постъпващата лимфа. Появява се “затлачване”. Трябва да се има предвид, че поради ниската скорост на протичане в лимфната система въздействието на минералните вещества е също бавно и затова се изисква търпение. Приемат се по 5 табл. дневно вечер.

  • Натриум сулфурикум №10 - средство за прочистване на организма и за детоксикация. При обременяване с шлаки под формата на потоци вредни вещества организмът е принуден да ги поддържа в разтворено състояние. Това води до отичане на ходилата, подбедриците, пръстите и китките на ръцете, подпухнали клепачи и торбички под очите. Натриум сулфурикум осигурява баланса на течностите в тялото. Това е подходящо средство при всички случаи, в които е необходимо премахване на течности или тяхната редукция. Така се извлича излишната вода със съдържащите се в нея отпадни продукти. Приемат се по 5 табл. дневно предиобед.

  • Калциум сулфурикум №12 - за елиминирането на слузни секрети - стимулира процесите на отделяне. Една от дълбоко почистващите соли, подпомага процесите на пречистване, най-вече при разграждането на белтъка в тялото. Прилага се винаги, когато тялото пренасочва нещо навън - вредни вещества, шлаки, киселини, особено там където имаме наличие на втвърдена съединителна тъкан. От друга страна, тъканните течности (например лимфата) които би трябвало да изтичат, не могат да преминат навътре. Калциум сулфурикум №12 в случая трябва да се вземе в по-голямо количество отколкото всички останали соли. Приемат се по 5-10 табл. дневно след 18ч.

Таблетките се поставят под езика до пълното им разтваряне, като колкото по-продължително имат контакт с лигавицата, толкова по-дълбок би бил и ефекта им на действие. Възможно е таблетките да се разтворят във вода и да се изпият като воден разтвор. Трябва обаче да се има в предвид, че действието на таблетките леко отслабва, когато са разтворени във вода. Важно е да се знае, че по принцип не съществува опасност да се приемат прекалено много минерални вещества според Др. Шуслер. Минералните вещества, подобно на хомеопатията, се предлагат в много ниски разреждания, и действат с натрупване в организма. Това става в повечето случаи бавно, и поради това е необходимо да се приемат продължително време, понякога с месеци и години.

От всички гореспоменати соли може да се приготви комбинация от равни части крем-гел, като от Калциум сулфурикум №12 се добавя двойно количество. Всички соли се смесват в подходящ за съхранение съд (кутийка от крем, или бурканче), и се прилагат ежедневно върху засегнатите от лимфедем зони, препоръчително след баня, като след намазване и попиванена мазилото, се поставя компресивният трикотаж преписан от вашият терапевт.

Нека не забравяме, че е погрешно да се смята, че щом се използват шуслерови соли, хората вече нямат нужда от лекар. Това е голяма заблуда. Никой не би могъл да обещае, че техният прием ще замени необходимостта от медикаменти или терапия. Въпреки това с право може да се очаква, че те ще помогнат за значително и трайно подобряване на здравословното състояние, ако се приемат редовно и им се позволи да разгърнат своето въздействие. Разбира се и в комбинация с подходящ медицински специалист, който се отнася сериозно и задълбочено към болестите и се стреми към изкореняване на причината за дадено заболяване, без само да замаскира облекчавайки симптоматиката, какъвто със сигурност можете да намерите. Бъдете здрави и отговорни за здравето си!

Източници: T.Feichtinger, E.Mandl, S.Niedan-Feichtinger (5th edition HANDBUCH DER BIOCHEMIE NACH DR.SCHUSSLER), Grundlagen, Materia medica, Repertorium

Подобни публикации