Лимфедем - "НЗОК и лекарите си затварят очите за тежко заболяване." Защо е така, се питаме всички ние - специалисти в областта, пациенти, техните близки.

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
апр 01, 2021

‘НЗОК и лекарите си затварят очите за тежко заболяване’, гласи неотдавна излъченият кратък репортаж, свързан със Лимфедема - хронично и инвалидизиращо състояние засягащо не малко пациенти у нас. “Болните от лимфедема не успяват да получат помощ нито от здравната каса, нито дори от лекари. Това най-често са онкоболни пациенти.”

Защо е така, се питаме всички ние - специалисти в областта, пациенти, техните близки. Наскоро се проведе уебинар с участието на Др. Александра Ровная - руски лекар лимфолог, на тема ‘Живота с Лимфедем е възможен’, организиран именно от Българската асоциация по лимфедем. Благодарим на Др. Ровная за изчерпателната лекция, както и за категоричното заключение, че АДЕКВАТНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ЛИМФЕДЕМ СЕ ИЗВЪРШВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И САМО МАНУАЛНО, ЧРЕЗ ТЕХНИКАТА МАНУАЛЕН ЛИМФЕН ДРЕНАЖ, И ЦЯЛОСТНА ДЕКОНГЕСТИВНА ТЕРАПИЯ, която включва и рехабилитация, и последваща грижа в дома, следене на състоянието, постоянна комуникация с пациента. НО НЕ И ЧРЕЗ ПРЕСОТЕРАПИЯ, набираща скорост напоследък “терапия”, която никъде в медицинската литература не е обявена като като първи избор на лечение, а само като допълнителен способ при: “Пневматичните компресионни помпи могат да са полезни при тежки състояния, или такива, при които стандартният препоръчителен подход не дава очакваните резултати.“

Над 75% от пациентите у нас споделят, че не им е осигурена адекватна информираност от лекуващите ги специалисти за възможни усложнения след хирургичните интервенции, профилактика и възможни методи за лечение на лимфедем и последваща грижа. Водещи специалисти по света като Русия и Германия например, разполагат с изградени клиники за лечение и профилактика на лимфедем, където се работи ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАНУАЛНО, и разбира се по здравна каса. У нас, това за момента изглежда невъзможно, поради няколко прости причини, като липсата на достатъчно специалисти - в България специалистите които се занимават с адекватно лечение на лимфедем, именно Мануален лимфен дренаж и Цялостна деконгестивна терапия се броят на пръсти, а лекари Лимфолози изобщо няма. Работи се изключително със съдови хирурзи, които да установят състоянието на венозната система, да заключат че съдовете са проходими и не крият риск от тромбемболия и дадат съгласие за последващо успешно и безпрепятствено лечение. Лечението е свързано със средства и време, процедурите се извършват ежедневно за период от поне десет дни. Разбираме, че няма как такова тежко състояние да бъде повлияно по друг начин, за един ден или час, и особено с един неподходящ способ като апаратният метод. Ето защо НЗОК до момента не намира начин да поеме такова лечение.

Тук назрява момента с нововъведените апарати - независимо от резултата, поставяме пациента в един или два маншона и го оставяме. ‘Чудесен’ начин да се прокарат нови пътеки, както и да се продават новите машини. А дали на пациента му се помага или вреди няма значение. Наистина е жалко. По данни на пациенти, повече от 75% изпитват болка и тежест в засегнатият крайник след такива процедури, както и получават усложнения, отоци в съседни зони и фибрози. Ето какво гласи например един чуждестранен учебник по физиотерапия на лимфедемни състояния: “въздушната компресионна помпа, чрез последователното надуване и дефлация на клетките създава дистална до проксимална компресионна вълна - което е в противоречие с основният принцип на мануалният лимфен дренаж, а именно първоначалното обработване на трупа и най-близките до тялото структури и отварянето на алтернативни пътища, по които да премине водния компонент на лимфата и интерстициалната течност от засегнатата територия. Потенциалните усложнения на пресотерапията включват изместване на отока в проксималния крайник, а над проксималния край на помпата може да се развие фибросклеротичен пръстен, допълнително възпрепятстващ лимфния поток.”

Ако от практиката не виждахме наяве тези усложнения, това би означавало че системата работи, а на самото видео вероятно щеше са се появява пациент с лимфедем, а не модел със стройни и видимо неувредени крайници. Повече по темата можете да прочетете тук: https://vedahealthcare.bg/bg/limfedem/presoterapiya-veda-varna , както и да се интересувате от всички алтернативи преди да предприемете лечение.

Не бива да забравяме, че въпреки трудностите, и спецификата на тези състояния, винаги има начин да се помогне на пациента, и да се поддържа оптимално качество на живот и здраве. Специалисти и информация по темата също има, търсете, интересувайте се, не се примирявайте със състоянието си!

Бъдете здрави!

Подобни публикации