Лесни упражнения при Лимфедем на горен крайник

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
юли 19, 2021

Редовната двигателна активност е изключително важна за здравето на лимфната система и изобщо за цялостното ни здраве. В това видео, ще се запознаете с лесни упражнения за гъвкавост и укрепване, предназначени да подобрят лимфния поток, които са подходящи за ежедневно изпълнение както у дома, така и в парка, дори на работното място.

Лимфните съдове изпомпват лимфната течност именно в синхрон с мускулните съкращения. Ето защо редовното изпълнение на специфични упражнения стимулира лимфотока и помага за поддържането и профилактиката на лимфостазата при пациенти с лимфедем, както и разбира се при напълно здрави хора. Дихателните и аеробни упражнения също спомагат лимфната резорбция и подобряват придвижването на лимфната течност по лимфните съдове за контролиране на лимфедема. Особено благотворно е да започваме упражненията със коремно дишане, активирайки всички коремни лимфни съдове и възли.

Повече за коремното, или диафрагмално дишане и как да го използваме в ежедневието си ще научите тук:

В нашата практика наблюдаваме една ясна закономерност - физически активните пациенти с предходни онкологични заболявания, които практикуват йога, някакъв вид спорт, и изобщо са редовно двигателно активни, и започнали раздвижване веднага след операцията, най-често изобщо не развиват вторичен лимфедем и успяват да възстановят максимална чувствителност на крайника! Все пак - създадени сме за да се движим!

Бъдете здрави, и правете упражненията си редовно!

Ако страдате от лимфедем на долен крайник, вижте видеото ни със упражнения за крака тук...

Подобни публикации