Динамичното въздействие на Минералите

mariya-ilieva-veda-varna-1.jpg
Мария
ное 04, 2020

Градивни елементи на здравето

Много хора се надяват, че здравословното хранене е достатъчно, за да запазят здравето си. Как тогава, все по-често се случва човек, убеден, че се храни правилно, да не изглежда чак толкова здрав, и въпреки огромното си старание да не успява да овладее проблемите си чрез здравословно хранене? Това е така, поради вероятността нашите проблеми да се крият отвъд нивото на тялото. За съжаление много от нас, разчитайки на бързи резултати, и изпълнени с големи очаквания и нетърпение, подведени от рекламите си купуват купища хранителни добавки, витамини и минерали, идеалното "ергономично легло" или най-новият модел електрически масажор, и скоро след това изживяват разочарование, тъй като проблемите не ни напускат. Тук опитът показва, че за разклащането на здравето не е виновен един-единствен, а цяла поредица от фактори - взаимосвързани, влияещи си по между си, всеки един със своето особено значение.

Известно е, че за поддържане на оптимално здраве са ни необходими редица градивни елементи - светлина, чист въздух, движение, подходящ хранителен режим, правилни натурални продукти, правилна температура, правилна вътрешна нагласа и др. Всеки, който пренебрегва изброените стълбове на здравето, не бива да се учудва, ако в организма му нещо ‘куца’. На телесно ниво смущенията възникват до голяма степен именно поради недостиг на минерали. Това са онези вещества, благодарение на които функционира органичният живот. От една страна, те са основата, фундаментът върху който е изградена всяка органична връзка, а от друга са предпоставка за функционирането на организма.

Много болести възникват поради недостиг на минерални вещества (алкалоземни соли). С помощта на обоснованата от д-р Вилхелм Шуслер (1821-1898) биохимия тези заболявания често се повлияват благоприятно. Самият Шуслер работи с дванадесет основни соли, които по-късно се допълват с още дванадесет, а накрая и с нови три минерални съединения. Тези средства увеличават значително възможностите за лечение. Въпреки че д-р Шуслер и други изследователи преди повече от век са дали подробно описание за действието и ползите на биохимията, както и идеи и препоръки за приложението и съчетаването им с други средства и методи за лечение, те задълго са останали в сянката на конвенционалната фармация и хомеопатията. Животът зависи от минералите в две отношения. Още д-р Шуслер прави тази разлика, като пише в първата си публикация за откритите и специално приготвени от него минерални соли: ”Гореизброените вещества са градивните материали и функционалните средства на тъканите: градивен материал са чрез своята маса, а функционални средства - благодарение на качествата си. Ако се използват за лечебни цели като функционални средства, трябва да се дават малки дози от тях”.

Отдавна е установено, че складирането и усвояването на важните витамини не би било възможно без съответните минерални вещества. Хормоналният баланс също зависи от присъствието им в организма в достатъчно количество.

Човешкото тяло се състои от около 60% вода. Всички клетки са обилно снабдени с вода под формата на междуклетъчна течност, като лимфата и кръвта се нуждаят от нея като най-важна съставка.

Белтъчините са втората по важност съставка със своите 17%. Всички мускулни влакна, както и лигаментите и сухожилията са изградени от белтъчни вещества - т.нар. фибриларни белтъци.

Мазнините в тялото съставляват само 14%, но тази стойност е проблизителна поради структурните различия на всеки индивид: при по-пълните хора може да е по-висока, а при по-слабите - по-ниска.

Въглехидратите имат учудващо малък дал - 1,5 до 2%. Това е така, тъй като организмът ни е в състояние да складира въглехидратите не повече от два дни. Ето защо, е изключително важно да се съблюдава балансирана диета, като въглехидратите никога не бива да се изключват напълно от менюто, понеже именно те са горивото нужно на организма за снабдяването му с топлина и енергия.

Може да се каже, че минералните вещества със своите 6% съставляват доста внушителен дял от телесната маса. Например на човек с тегло 70 кг все пак се падат цели 4 кг минерални съединения. Те са незаменима част от човешкия организъм, и при недостиг, може да се стигне до сериозни нарушения. Нито един процес, промяна или постижение в организма не може да се осъществи без участието на минерали. Те са горивата и градивните материали, ръководещи гладкото протичане на всички процеси, както и осигуряващи формата и строежа на тялото.

Погрешно е обаче да се смята, че щом се използват Шуслерови соли, хората вече нямат нужда от лекар. С право може да се очаква, че при редовното им приемане те ще помогнат значително за трайно подобряване на здравето, и ще разгърнат своето въздействие. В това отношение основната им функция е равносилна на грижа за здравето и профилактика срещу болести. Затова и лекари, които настояват и изискват от пациентите си да променят начина си на живот и искат да им помогнат да подобрят трайно здравето си, се срещат рядко. За съжаление, малцина са готови да приемат подобно предизвикателство. Хората все още търсят лекари които да им "угаждат".

Въпреки всичко, ако търсите медицински специалист, който се отнася сериозно и задълбочено към болестите и се стреми към изкореняване на причината за дадено заболяване, без само да замаскира облекчавайки симптоматиката, със сигурност можете да го намерите.

Източници: T.Feichtinger, E.Mandl, S.Niedan-Feichtinger (5th edition HANDBUCH DER BIOCHEMIE NACH DR.SCHUSSLER), Grundlagen, Materia medica, Repertorium

Подобни публикации