Боуен Терапия и Бременност

thumb_1df91e011a84c803d844e153272098911604559212_300x255_auto.jpg
Пламен
апр 16, 2022

Боуен терапията е един изключително полезен метод, който е от малкото по рода си методи приложими както от самото раждане, така и до дълбока старост и това се дължи на нежното му и благоприятно въздействие върху нервната система и опорно двигателният апарат, посредством много нежни движения, извършвани на определени части от тялото, имащи за цел да активират определени центрове и неврофизиологични механизми.

Том Боуен, създателят на тази терапия е открил, че при дълбоко и цялостно отпускане на тялото се задействат механизми, които му помагат само да се справи с всякави състояния извън нормата. Въздействието на Боуен терапията има собствен ритъм за процеса на възстановяване, тялото предприема нужните стъпки и започва лечение според собствените си рамки и нужди и в това се крие гениалността на терапията.

Боуен терапия и бременност

Бремеността е един прекрасен и запомнящ се момент от живота на една жена. Да усеща живота, който се заражда в утробата й, е едно от най големите чудеса на природата. Всичко това е прекрасно и незабравимо за жената. С възникването на бременността в женският организъм започват редица физиологични промени, чрез които майчиният организъм се адаптира анатомично и функционално за износването и раждането на пълноценен човешки организъм. Въпреки че бременността на всяка жена е различна, съществуват някои общи промени които да очаквате - както физически, така и хормонални. Бременността може да е прекрасно преживяване и предизвикателство пред физическата и психическа издръжливост на жената.

През първия триместър от бременността умората и сутрешното неразположение са много често срещани, но в някои случаи неразположението е по-осезаемо и неприятно, но това не означава, че нещо не е наред. При повечето жени това продължава до средата или края на втория триместър, ако при Вас неразположението е по осезаемо, Боуен терапията би могла да ви помогне да се справите с този проблем. С навлизането във втория триместър може да се наблюдават някои физически неразположения, мускулни крампи в долните крайници, болки в гърба, което е свързано с напредването на бременността. Тялото Ви се променя и подготвя, таза се разширява в предно задна посока и се накланя напред, а това води до задълбочаване на лумбалната извивка в кръста, ставните връзки в тази зона отслабват и това е нещо нормално, но в някои случаи може да доведе до някои неприятни усещания и болка в тази зона, а в други, ако имате някаква предразположеност, стара травма или проблеми с опорно двигателния апарат до обездвижване. Като се има предвид, че обезболяващите лекарства не са предпочитана мярка през бременността, Боуен терапията може да предложи естествен начин за облекачване на болката. Терапията може да се прилага както от седеж, така и от страничен лег или в най удобната за вас поза. Вашият Боуен терапевт може да ви даде някои ценни съвети и насоки какво да промените или подобрите във вашите двигателни навици за да се чувствате по-добре и по-подготвена.

По голямата част от бременността е преминала, навлизате в последния триместър и сигурно сте нетърпелива за предстоящата Ви среща. През този период както Вие, така и бебето увеличавате теглото си най много, появяват се някои симптоми на умора и задух, тъй като плода е нараснал и притиска диафрагмата. При повечето жени от притискането на стомаха и дебелото черво се създава усещане за тежест по време на хранене, може да се намали нормалната перисталтика и да предизвиква констипация. Приемайте повече храни богати на фибри, плодове и зеленчуци, движете се, ако и това не помага, можете да се консултирате с Боуен терапевт.

За всички жени, които са решили да родят по естетвен начи е много неприятно, когато разберат, че плода не е правилно позициониран, а това налага оперативна намеса, в този случай можете да се консултирате с Боуен терапевт, който може да приложи някои подходящи процедури и да ви даде съвет за някои пози, които биха могли да помогнат на бебето да се завърти по естетвен начин.

След раждането може да имате усещане за болка в зоната на кръста, таза или перинеума, което е възможно да се дължи на дългото или трудно раждане или от направената епизиотомия. С времето и позите които заемате по време на кърмене се натрупва напрежение или болка в горната част на тялото и врата, тук Боуен терапията отново идва на помощ.

Бебешките колики са едни от най честите проблеми за новороденото и тук Боуен терапията е едно силно средство в борбата с тях, Българската Асоциация по Боуен Терапия направи проучване за ефективността на Боуен терапията при бебешки колики. Тук ще се запознаете по-подробно с това проучване на БАБТ https://bowen.bg/wp-content/uploads/2018/02/RESEARCH-ON-BABY-COLIC-BG.pdf

Някои състояния при които можете да потърсите Боуен терапевт по време на бременността:

  • Обща умора
  • Сутрешно неразположение
  • Главоболие
  • Констипация
  • Задух
  • Тревожност
  • Главоболие
  • Проблеми с кръста или всякакви проблеми свързани с опорно двигателния апарат
  • След родилна депресия

За още информация и връзка с вашият терапевт в Оздравителен център Веда, Варна: https://vedahealthcare.bg/bg/ekip/plamen-prodanov-bouen-terapiya-veda-varna

Подобни публикации